Det virtuella samtalet

En blogg om den virtuella referenstjänsten Bibblan svarar

Glöm inte bort Googles dolda möjligheter!

Ibland behöver man avgränsa en fråga innan man gör en Google-sökning och då är formuläret för Avancerad sökning en bra möjlighet. Förr fanns detta direkt tillgängligt bredvid sökrutan, men nu har Google av någon anledning gömt undan det. Det finns emellertid kvar och du hittar det under Inställningar nere i högra hörnet på Googles startsida.

Alla Googles specialtjänster återfinns under rutnätet i övre högra hörnet (klicka på Mer och Ännu mer för att se alla) och här vill jag gärna tipsa om en av de mindre kända, Google Trends, som är jättebra när man vill jämföra olika personers, platsers eller företeelsers popularitet. Klicka på Utforska i menyn till vänster, så har du möjlighet att studera eller jämföra olika sökbegrepp utifrån plats, tidsperiod, kategori eller typ av sökning.

Bibblan svarar får ibland inskickat bilder, där frågeställaren önskar hjälp med att identifiera växten, djuret, byggnaden eller vad det nu kan vara och då är Googles bildsökning en möjlighet värd att testa. Klicka på kameraikonen i sökfältet och ladda därefter upp bilden, så hittar, i bästa fall, Google liknande bilder som kan vara till hjälp vid identifieringen.

Det är lätt att glömma bort sådana här små specialmöjligheter, eftersom man inte behöver använda dem så ofta. Om någon vill fräscha upp sina kunskaper om Google, så finns det just nu möjlighet att delta i en gratis onlinekurs Power Searching with Google, som startar den 8 november!

powersearching

/Gunilla

 

Annonser

Filed under: visioner

Följ oss i twitter!

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Till Bibblan svarar
Till Bibblan guidar

Om bloggen

Det här är en blogg som handlar om Sveriges nationella virtuella referenstjänst Bibblan svarar. Bloggen riktar sig främst till dem som arbetar med tjänsten, men även till andra intresserade.

%d bloggare gillar detta: