Det virtuella samtalet

En blogg om den virtuella referenstjänsten Bibblan svarar

Att delta som lokalt bibliotek i Bibblan svarar

I Bibblan svarar deltar drygt 50 bibliotek, där personalen bidrar med sin kompetens och sin tid till att hjälpa människor som har olika problem och frågor, över hela Sverige. Men hur fungerar det lokalt för ett bibliotek att delta?

I helgen publicerades ett fint reportage i Lokaltidningen Västbo Andan om Gislaveds biblioteks medverkan i Bibblan svarar, Bibliotekarierna som har svar på allt. Tobias Carlsson, månadens bibliotekarie i november 2011, berättar:

[…] Bibblan svarar inte bara handlar om att ge den som frågar ett svar utan också att hänvisa personen som frågar vidare till andra källor. – Den typen av samtal, om källor och referenser, blir mer sällsynt på biblioteket. Många vänder sig till Google snarare än att ta sig till biblioteket för att fråga. Genom att ha en webbtjänst finns vi också med på internet som ett alternativ, säger Tobias Carlsson som tycker att bibliotekarierna kanske ger ett bättre svar än vad en sökmotor kan.
– Vi kan värdera källor, och det kanske inte är alla som kan det.

Se även tidigare inlägg om hur det är att arbeta med tjänsten. Alla bibliotek/bibliotekarier som vill arbeta personligt och digitalt, med att hjälpa människor och att marknadsföra bibliotekariers kompetens är välkomna att delta i tjänsten.

Kontakta gärna någon av samordnarna:
Malmö: Anna Åkerberg, anna.akerberg@malmo.se
Stockholm, Internationella biblioteket: Elisabet Risberg, elisabet.risberg@stockholm.se
Stockholm, Reg.biblioteket: Hanna Johansson, hanna.k.johansson@stockholm.se
Umeå: Lennart Kihlberg, lennart.kihlberg@umea.se

Annonser

Filed under: marknadsföring, samverkan, sociala medier, visioner

Följ oss i twitter!

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Till Bibblan svarar
Till Bibblan guidar

Om bloggen

Det här är en blogg som handlar om Sveriges nationella virtuella referenstjänst Bibblan svarar. Bloggen riktar sig främst till dem som arbetar med tjänsten, men även till andra intresserade.

%d bloggare gillar detta: