Det virtuella samtalet

En blogg om den virtuella referenstjänsten Bibblan svarar

En milstolpe i Fråga bibliotekets historia – nu lämnar vi chatten bakom oss

När den siste chattaren loggar ur fredagen den 17/12 är det inte bara det sista passet innan jullovet utan det sista passet överhuvudtaget. Chattverksamheten i Fråga biblioteket läggs ned helt och hållet efter drygt fyra år i Informations- och lånecentralernas, ILS, regi.

Bakgrunden till detta är en strävan från oss samordnare att förnya och förbättra tjänsten. Ett led i detta är att vi hösten 2010 inledde ett samarbete med webbyrån Good Old. De föreslog bl a att chatten skulle läggas ned samt att man i gengäld skulle satsa mer på sociala medier som Facebook och Twitter. Informationskanaler som är mer öppna och synliga än chatt, där ju endast frågeställaren kan ta del av svaret. Vi samordnare delar denna uppfattning.

Vi tycker också att förslaget ligger i linje med de förändrade användarbeteenden man kunnat notera på Internet de senaste åren. Om en virtuell frågetjänst ska vara levande och vital bör den synas där de mest potentiella användarna finns.

Återstår då för oss att rikta ett stort tack till alla er som hängt med under dessa år. Som alltid känns det litet vemodigt att avsluta något som man jobbat med länge men förhoppningsvis går Fråga biblioteket mot ännu ljusare tider. Under början av 2011 går vi in i en viktig förändringsfas med slutmål att omforma tjänsten helt och hållet. Drivna bibliotekarier som brinner för att besvara frågor kommer dock alltid att vara aktuella! Hör gärna av er om intresse finns eller om ni är nyfikna på detaljer angående förändringsarbetet.

/ Lennart Kihlberg, Carola Beijer, Montserrat Arias, Anna-Stina Takala

Annonser

Filed under: bemanning, chatt, operatörsinformation, sociala medier, visioner

One Response - Comments are closed.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by RegionbibliotekSthlm, Ann Markström and ILS, Anna-Stina Takala. Anna-Stina Takala said: Nu lämnar vi chatten bakom oss http://bit.ly/hBAO4I #frågabiblioteket […]

Följ oss i twitter!

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Kategorier

Till Bibblan svarar
Till Bibblan guidar

Om bloggen

Det här är en blogg som handlar om Sveriges nationella virtuella referenstjänst Bibblan svarar. Bloggen riktar sig främst till dem som arbetar med tjänsten, men även till andra intresserade.

%d bloggare gillar detta: