Det virtuella samtalet

En blogg om den virtuella referenstjänsten Bibblan svarar

Ett bibliotek på Facebook

För knappt ett år sedan startade vi en Facebook-sida för Stadsbiblioteket i Malmö utan att egentligen ha tänkt så särskilt mycket på saken i förväg. Men längs vägen har vi hunnit fundera en hel del och hur vi arbetar idag har växt fram genom de erfarenheter vi gjort, texter vi läst och kloka människor vi lyssnat på. Det är en fantastiskt stimulerande process att befinna sig i tillsammans med alla de användare som valt att gilla oss. Vi är långt ifrån i hamn än och har många idéer som vi ska testa framöver.

Här tänkte jag bara kort berätta om några vägval vi gjort så här långt.

Ett av de första val vi gjorde var att inte signera våra inlägg med namn. Istället låter vi biblioteket som en plats fylld av vår gemensamma historia, kunskaper och erfarenheter föra vår talan. Det har fungerat mycket bra så här långt och våra fans verkar uppskatta tanken på biblioteket som en ”besjälad” plats. Däremot tipsar biblioteket mer än gärna om spellistor, bloggar, boktips, videopuffar och annat material där bibliotekets medarbetare träder fram med sina olika personligheter och kompetenser.

Ganska snart insåg vi också att vår närvaro på Facebook inte i första hand skulle bli en traditionell marknadsföringskanal för våra program på biblioteket. Det som väcker våra besökares största gillande är istället när biblioteket är samtalspartner, berättare och guide. För sådana ändamål är Facebook och andra sociala medier logiskt nog suveräna redskap att arbeta med. Vi vill att våra fans ska känna att det är fritt fram att ställa frågor, kommentera och ifrågasätta.

Vi lägger också mycket krut på att binda samman våra olika arenor. Inscannade foton på biblioteket från gamla tider läggs på flickr och blir ett bildspel som bäddas in på vår hemsida som vi rekommenderar på Facebook. När våra fans ändå är inne i Facebook kan de söka i vår katalog eller bläddra i vårt program. På liknande sätt jobbar vi hela tiden med att skapa en röd tråd genom hela vår verksamhet.

För ögonblicket arbetar vi på att skriva ner en strategi för vårt arbete med sociala medier. Jag är säker på att landets bibliotek har mycket att lära av varandra när vi söker våra egna identiteter och temperament på de digitala arenorna.

Mats Nordström
Bibliotekarie / Webbredaktör
Malmö stadsbibliotek

Annonser

Filed under: gästbloggare, sociala medier

11 Responses - Comments are closed.

 1. […] This post was mentioned on Twitter by ILS. ILS said: Det virtuella samtalet: Ett bibliotek på Facebook http://bit.ly/c9iWYE […]

 2. TinaO skriver:

  Roligt att läsa! Vi är ett pyttigt integrerat folk- och skolbibliotek som precis tagit våra första stapplande steg på FB. Det känns kul och spännande, samtidigt som vi inte har en aning om vart det bär hän. Vi har sagt som så att den här terminen testar vi lite, kollar vad som känns bra att lägga upp, vad som ger kommentarer både på FB och AFK. Och nästa termin, då ger vi järnet! Spännande, som sagt – och utvecklande!

 3. Mats Nordström skriver:

  Hej Tina och tack! Spännande att läsa att ni är på gång med FB. Får jag vara nyfiken och fråga om hur man hittar er?

 4. Stina skriver:

  Intressant inlägg… 🙂 Vi har också Växjö stadsbibliotek på Facebook, och försöker fortfarande utforma vår verksamhet där. Nu såg jag att ni har bibliotekskatalogen på er sida, hur har ni gjort? Är det en tjänst som ni betalat Facebook för att fixa?

 5. Mats Nordström skriver:

  Hej Stina ert fina jobb på FB följer jag redan.:)
  Vi har inte betalat för att få in katalogen på sidan. Man kan välja att skapa en ny applikation med ”FBML” från ”redigera sida”. Sedan pusslade vår systemansvarige ihop en liten HTML-kod med något javascript som vi bara kopierade in i FMBL-rutan. 🙂

 6. TinaO skriver:

  Skit-pommes-frites! Kan man lägga in katalogen i FB-sidan!? Det såg jag inte ens när jag kollade förra gången. Coolt, det ska jag kolla på!! Du hittar oss om du söker på Parkbiblioteket, titta gärna in och säg vad du tycker!

 7. Nanna skriver:

  Tina!

  Här hittade vi en bra guide till hur man lägger in en extra flik för bibliotekskatalogen:
  http://www.techipedia.com/2009/create-facebook-page/

  Lycka till!

  Nanna
  (mammaledig kollega till Mats på Malmö Stadsbibliotek)

 8. […] har som Mats Nordström fra Malmö stadsbibliotek beskriver det, ikke hatt en strategi eller konkret tanke bak idet de har startet opp. Han sier at […]

 9. Stina skriver:

  Tack för all hjälp… :)Jag undrar dock om vi kan få tillgång till Malmös HTML-kod så vi ser hur ni har gjort? Vi använder oss dock inte av samma system, men det kanske ger oss lite ytterligare hjälp på vägen. Eller om ni känner till något book-it bibliotek som har lagt ut sin katalog på facebook?

 10. TinaO skriver:

  Jag har samma fundering som Stina i Växjö. Jag har fått in den där extra fliken och har lagt en länk till vår webbkatalog där, men hur jag ska få in en frame med katalogen i där, det vete katten! En tjuvkik vore inte så dumt… 🙂

 11. Mats Nordström skriver:

  Hej igen Stina och Tina! Självklart kan ni få kika på koden. Maila mig på mats.nordstrom[at]malmo.se så skickar jag över. 🙂

  Stina – tyvärr känner jag inte till något book-it bibliotek som har en sökruta.

Kategorier

Till Bibblan svarar
Till Bibblan guidar

Om bloggen

Det här är en blogg som handlar om Sveriges nationella virtuella referenstjänst Bibblan svarar. Bloggen riktar sig främst till dem som arbetar med tjänsten, men även till andra intresserade.

%d bloggare gillar detta: